Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

  • 00:55
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 600 g grzybów
    • 5 szkl. bulionu wołowego
    • 1 cebula
    • 1 szkl. śmietany
    • 2 łyżki stołowe masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • cukier według uznania
    • pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oczyszczone, umyte, osączone grzyby pokroić na plasterki, wrzucić do rozgrzanego rondla o grubym dnie (bez tłuszczu) i smażyć, mieszając, aż odparuje z nich sok, który puściły. Dodać masło, drobno posiekaną cebulę i razem smażyć, aż cebula lekko się zrumieni lub przynajmniej zeszkli.
Wlać gorący bulion (może być z kostki), gotować 10–15 min na małym ogniu.

Śmietanę ubić z łyżką soku z cytryny i mąką, przelać do garnka z zupą, wymieszać, doprawić pieprzem, solą i ewentualnie cukrem – doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 min na małym ogniu.

Podawać z osobno ugotowanymi łazankami. W wersji wykwintnej zrezygnować z łazanek, a każdą porcję dodatkowo udekorować łyżką ubitej śmietany i odrobiną czerwonego kawioru.


Komentarze