Zupa borowikowa z sandaczem i kwaśną śmietanką

Zupa borowikowa z sandaczem i kwaśną śmietanką

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g filetu z sandacza
    • 100 g borowików
    • 80 g marchewki
    • 40 g selera
    • 20 g pietruszka
    • 40 g pora
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2-3 gałązki koperku
    • 100 ml śmietany kwaśnej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa obierz i pokrój w małe kawałki. Sandacza oczyść z ości i pokrój w kostkę. W rondelku wstaw do zagotowania 1,5 l wody, przypraw solą i włóż warzywa. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę.

Borowiki oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę aż stanie się szklista. Wtedy dodaj czosnek i borowiki – smaż aż grzyby się zrumienią. Podsmażone przełóż do wywaru z warzywami. Zupę podgotuj, a następnie dodaj do niej sandacza i posiekany koperek. Nie gotuj już zupy, aby nie straciła aromatu kopru. Wlej kwaśną śmietanę i przelej zupę do talerza. Na koniec udekoruj kleksem śmietany i gałązką koperku.


Komentarze