Zupa bułgarska z kluseczkami serowymi

Zupa bułgarska z kluseczkami serowymi

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cukinie
    • 1 duży pomidor
    • 1 pomarańczowa papryka (lub kilka mniejszych)
    • 1 czerwona papryka
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • cząber do smaku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Kluski serowe:

    • 200 g sera żółtego
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wszystkie warzywa umyj. Papryki i pomidora pokrój w większą kostkę. Cukinie przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie w centymetrowe plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez wyciskarkę do czosnku.

Na drobnej tarce zetrzyj ser żółty i wymieszaj z jajkiem i odrobiną pieprzu. Dosyp tyle bułki tartej, żeby z masy można było formować kulki wielkości sporego orzecha laskowego. Uformuj z masy kulki i lekko je spłaszcz. Następnie odstaw.

Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj pozostałe warzywa razem z czosnkiem. Przysmaż warzywa na dość dużym ogniu, po czym dolej bulion. Całość przełóż do garnka. Dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzuć przygotowane wcześniej kluseczki. Gotuj całość jeszcze przez 5–7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.