Zupa bułgarska z kluseczkami serowymi

Zupa bułgarska z kluseczkami serowymi

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cukinie
    • 1 duży pomidor
    • 1 pomarańczowa papryka (lub kilka mniejszych)
    • 1 czerwona papryka
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • cząber do smaku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Kluski serowe:

    • 200 g sera żółtego
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wszystkie warzywa umyj. Papryki i pomidora pokrój w większą kostkę. Cukinie przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie w centymetrowe plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez wyciskarkę do czosnku.

Na drobnej tarce zetrzyj ser żółty i wymieszaj z jajkiem i odrobiną pieprzu. Dosyp tyle bułki tartej, żeby z masy można było formować kulki wielkości sporego orzecha laskowego. Uformuj z masy kulki i lekko je spłaszcz. Następnie odstaw.

Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj pozostałe warzywa razem z czosnkiem. Przysmaż warzywa na dość dużym ogniu, po czym dolej bulion. Całość przełóż do garnka. Dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy wrzuć przygotowane wcześniej kluseczki. Gotuj całość jeszcze przez 5–7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.


Komentarze