Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 średnie buraczki
    • 2 średnie marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 mały seler
    • 2 ziemniaki
    • 150 g żółtej fasolki szparagowej
    • 750 ml bulionu drobiowego
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • 1 ząbek czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Buraczki dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°. Każdego buraka dokładnie owiń folią aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min. W tym czasie umyj pozostałe warzywa. Marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w krótkie słupki, ziemniaki w kostkę. Fasolkę pozostaw w całości.

Bulion wlej do garnka i zagotuj. Dorzuć pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 20 minut, aż zmiękną ziemniaki. Upieczone buraczki wyciągnij z folii i obierz ze skórki. Trzy pokrój w dowolnej wielkości kawałki i dorzuć do zupy. Czwartego zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij sok na sitku. Sok wlej do zupy, dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, majeranek i sok z cytryny. Krótko zagotuj. Przed podaniem dodaj do każdej porcji łyżkę śmietany.


Komentarze