Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 średniej wielkości cebule – obrane i pokrojone w piórka
    • 5 łyżek masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 litr wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • sól i pieprz

    Grzanki:

    • 2 minibagietki
    • kilka plastrów żółtego sera
    • szczypta mielonej papryki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu, przyrumienioną posypać mąką. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas.

Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz.

Gotujemy 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki: bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut, aż ser zacznie się topić. Gotową zupę wlewamy do miseczek. Na wierzchu układamy grzankę z serem.


Komentarze