Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g cebuli 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 30 g masła 
    • 1 ziemniak 
    • 40 g selera naciowego 
    • 40 g boczku wędzonego 
    • 150 ml wina białego 
    • 200 ml bulionu warzywnego 
    • 1 liść laurowy 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 1 gałązka tymianku 
    • 50 g kwaśnej śmietany
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w paseczki. Idealnie jest przekroić cebulę na pół, połówki na ćwiartki i dopiero wtedy pokroić w tzw. piórka. W rondlu podgrzej masło i smaż cebulę z czosnkiem do momentu, aż się zeszkli PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE i straci swój surowy zapach. Od razu dodaj tymianek. Pamiętaj, aby smażyć cebulę na wolnym ogniu tak, by się nie przypaliła, a jednocześnie dobrze zmiękła. Długie szklenie cebuli daje też klarowną zupę. 

Obierz ziemniaka i pokrój w półplasterki. Seler naciowy umyj i pokrój w paseczki podobnej długości, co cebula. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli, a następnie smaż razem. Teraz dodaj ziemniaka, seler naciowy oraz liść laurowy i całość zalej białym winem. Jak tylko wino odparuje do połowy swojej objętości, dolej bulion warzywny i przypraw zupę świeżo mielonym pieprzem. 

Gotuj zupę powoli do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec pokrój natkę pietruszki i dodaj do zupy. Nada ona daniu świeżego smaku. Wlej zupę na talerz i na środek nałóż kleks kwaśnej śmietany. Dodatkowo udekoruj zupę listkami natki pietruszki i tymianku.

 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze