Zupa cebulowa z serem i grzankami

Zupa cebulowa z serem i grzankami

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg cebuli
    • 100 g sera żółtego (w kostce, najlepiej parmezan)
    • 4  - 5 łyżek masła
    • 1 i 1/4 l bulionu (lub rosołu)
    • 4 kromki chleba żytniego lub 2 bułki pszenne
    • przyprawy: sól, suszone chilli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulę zrumień na maśle na jasnozłoty kolor. Oprósz cebulę mąką i szybko zmniejsz temperaturę. Cały czas mieszając zrumień mąkę na wolnym ogniu.

Zalej cebulę rosołem, posól i zagotuj cały czas mieszając. Wyjmij cebulę z zupy. Przetrzyj ją przez cedzak, dodaj z powrotem do zupy.

Przygotuj grzanki: pokrój w kostkę chleb żytni lub bułkę pszenną i podpiekaj w piekarniku ok. 10 min w temperaturze 200°. Drobno zetrzyj ser żółty na tarce.

Przed podaniem posyp zupę startym serem i suszonym chilli. Możesz udekorować gałązkami kopru. Podawaj z grzankami.


Komentarze