Zupa cebulowa zapiekana z grzankami serowymi

Zupa cebulowa zapiekana z grzankami serowymi

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg cebuli
    • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 gałązki tymianku
    • 50 g masła
    • 6 kromek chleba wiejskiego
    • 120 g sera Gruyer
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w cienkie krążki, czosnek zgnieć nożem kuchennym, a następnie drobno posiekaj. Masło rozgrzej w rondlu o grubym dnie, dodaj pokrojoną cebulę i duś ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Cebula powinna się szklić. Przypraw od razu solą i pieprzem. Szklij cebulę przez ok. 30 minut, aż stanie się lekko brązowa, skarmelizowana. Pod koniec dodaj czosnek i duś jeszcze około minutę. Następnie wlej wino i wszystko dobrze zamieszaj, by odkleić skarmelizowaną cebulę od dna garnka. Gotuj jeszcze do zredukowania się wina o połowę. Wtedy dolej bulion i dodaj gałązki tymianku.

Gotuj zupę na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU (pod przykryciem) przez kolejne 30 minut. Dopraw jeszcze do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Kromki chleba grilluj w piekarniku. Wlej zupę do miseczek i włóż kromki chleba. Posyp je serem i wstaw ponownie do piekarnika z włączonym górnym grillem do momentu aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.


Komentarze