Zupa chińska

Zupa chińska

  • 00:25
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g schabu wieprzowego bez kości
    • 1 l bulionu z kurczaka lub włoszczyzny
    • 5 cm korzenia imbiru
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
    • 250 g makaronu ryżowego
    • 10 pieczarek
    • 2 dymki
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 2 łyżki cukru lub miodu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do gorącego gotowego wywaru dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojony w plastry nieobrany ze skóry imbir oraz sos sojowy do smaku (ok. 2 łyżki).

Schab pokrój w dość cienkie plastry (nie rozbijaj ich) i wrzuć do rondla z wywarem – gotuj 4 minuty. Schab wyjmij i przełóż na patelnię, dodaj 3 łyżki sosu sojowego oraz cukier lub miód. Następnie zalej kilkoma łyżkami wywaru i smaż na średnim ogniu 4 minuty, aż mięso stanie się miękkie i rumiane.

Do rondla z wywarem dodaj przecięta na pół kapustę pekińską. Następnie wrzuć makaron oraz umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko podgotuj przez maks. 5 minut. Podawaj w małych miseczkach z kawałkami warzyw, mięsem i posypane dymką.


Komentarze