Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g dyni  
    • 1 pomidor 
    • 1 cebula 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 50 ml oliwy 
    • 500 ml bulionu warzywnego 
    • 50 g płatków migdałów 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę ok. 1 cm. Cebulę i czosnek też obierz i drobno posiekaj. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną wcześniej cebulę z czosnkiem. Dodaj do garnka dynię i całość duś na średnim ogniu. Zalej warzywa bulionem i gotuj zupę przez 10–15 min. 

W tym czasie umyj pomidora i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującej się zupy i przypraw jeszcze do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na suchą patelnię wsyp płatki migdałów i lekko je zrumień. Jak tylko zaczną nabierać koloru i przyjemnego zapachu, przesyp migdały z gorącej patelni do miski lub na talerz, aby przerwać proces rumienienia. 

Do zupy wsyp połowę migdałów. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do zupy. Zrumienione migdały i pietruszka bardzo poprawiają smak zupy dyniowej. Przelej zupę na talerz i udekoruj jeszcze kilkoma płatkami migdałów i listkami natki.


Komentarze