Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 szkl. białej fasoli
    • 4 ziemniaki
    • 1/2 cebuli
    • 2 marchewki
    • kawałek selera
    • 2 l wody
    • 2 ząbki czosnku
    • ​3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolę kilkakrotnie przepłucz, a następnie przełóż do miski i zalej na noc zimną wodą. Następnie fasolę wraz z wodą, w której się moczyła przełóż do garnka i dolej 2 l wody. Dodaj sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Możesz też dodać do smaku odrobinę sosu sojowego.

Gotuj pod przykryciem przez ok. 25 min. Cebulę, marchew, ziemniaki i seler umyj i obierz, a następnie pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się wywaru z fasoli. Gotuj jeszcze na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 30 min, aż warzywa będą miękkie. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Przypraw do smaku majerankiem oraz pieprzem i chwilę podgotuj. Podawaj gorącą z grzankami z chleba pszennego posmarowanymi masłem.


Komentarze