Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 500 g fasoli białej (albo do namoczenia albo gotowej w zalewie z puszki)
    • 1 duża marchew
    • pół selera
    • 1 por
    • 1 pietruszka
    • kawałek boczku wędzonego
    • 1 kiełbasa np. podwawelska
    • 1 duża cebula
    • 3 duże ziemniaki
    • 1 łyżka majeranku
    • pieprz
    • 2 kostki rosołowe
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • szczypta tymianku
    • olej słonecznikowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Boczek wraz z kiełbasą i cebulą przesmaż na patelni. Marchewkę, seler, por, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę wraz z warzywami wrzuć do garnka. Dodaj fasolę białą (namoczoną albo z puszki), 2 kostki rosołowe, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i zalej wodą (1,5–2 l). Gotuj z 10 minut, a następnie dodaj pieprz, majeranek i tymianek. Gotuj jeszcze kolejne 10 min, póki nie zmiękną warzywa. Podawaj z chlebem.


Komentarze