Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 30 g suszonych grzybów
    • 1,5 l wody
    • 4 ziemniaki
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • kawałek selera
    • kawałek pora (biała część)
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka mąki
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    • kilka ziaren pieprzu
    • 1 listek laurowy
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z 1,5 l wody odlej 1 szklankę zimnej wody i zalej nią grzyby. Pozostaw na ok. 3 godz. Po tym czasie wodę, w której się moczyły przecedź przez sito do miski, a grzyby dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.

W garnku zagotuj pozostałą wodę i wlej do niej odcedzony wywar z grzybów. Cebulę obierz, umyj, przekrój na pół i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 15 min pod przykryciem. Pora przemyj i wrzuć do zupy. Obierz i umyj: marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do zupy. Posól ją, dodaj 1 listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 min.

Grzyby pokrój w paski, dodaj do wywaru i gotuj dalej przez ok. 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp do niej mąkę, rozetrzyj grudki i rozprowadź niewielką ilością wywaru z zupy. Zdejmij zasmażkę z palnika i przestudź chwilę. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i przelej do zupy. Zagotuj zupę. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.


Komentarze