Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 20 g suszonych grzybów
    • 1 cebula
    • 1 czosnek
    • 40 g masła
    • 1 marchew 
    • 40 g selera
    • 40 g pietruszki
    • 1 liść laurowy
    • 100 g borowików mrożonych  
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 50 ml kwaśnej śmietany do dekoracji
    • natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby mrożone zostaw na noc w lodówce, aby odmarzły. Warzywa obierz i pokrój w małą kostkę. Wsyp warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Przypraw lekko solą i gotuj przez ok. 20 minut. 

W tym czasie borowiki wyjmij z lodówki i pokrój w większe kawałki. Grzyby suszone wstaw do rondelka i zagotuj w ok. 0,5 l wody. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby zmiękły. Odcedź grzyby i pokrój w paski. Zostaw wodę po ich gotowaniu. 

Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, a jak tylko się zeszkli, dodaj czosnek. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze pokrojone grzyby suszone i borowiki. Podsmaż razem  i przełóż do warzywnego wywaru. Dodaj jeszcze listki tymianku i liść laurowy dla podniesienia aromatu. Wlej na patelnię chochelkę wywaru, aby wypłukać smak ze smażenia grzybów i wlej ponownie do zupy. Gotuj zupę grzybową ok. 15 minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. 

Na koniec dopraw danie solą i świeżo mielonym pieprzem, wlej śmietankę i pokrój drobno natkę pietruszki. Dodaj przed samym podaniem do zupy, aby zachować jej świeży aromat. Przelej zupę do wazy lub na talerz i udekoruj kleksem kwaśnej śmietany.  


Komentarze