Zupa grzybowa z ziemniakami

Zupa grzybowa z ziemniakami

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 60 dag ziemniaków
    • 50 dag mięsa wieprzowego lub wołowego (zamiast mięsa może być kość wieprzowa lub wołowa, w ostateczności 20 dag słoniny lub smalcu)
    • 5 dag grzybów suszonych lub 50 dag świeżych
    • 3 marchwie
    • kilka listków pietruszki i kopru
    • pieprz, sól
    • 3 l wody
    • na zasmażkę:
    • 20 dag smalcu
    • 2 cebule
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Suszone grzyby rozdrobnić i namoczyć przed gotowaniem. Świeże dokładnie oczyścić i umyć, następnie zalać małą ilością wrzątku i gotować do miękkości. W osobnym garnku zalać wrzątkiem i ugotować mięso. Do wywaru z mięsa wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 5 minut. Grzyby wyjąć, pokroić w paski, wrzucić do wywaru i ziemniaków, dodać pokrojoną w plasterki marchew, listki pietruszki i kopru, osolić i popieprzyć do smaku, włożyć cebulę w plasterkach.


Komentarze