Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g wołowiny gulaszowej 
    • 1/2 bakłażana 
    • 1/2 cukinii  
    • 1 papryka 
    • 40 ml oliwy 
    • 50 ml wina czerwonego wytrawnego 
    • 1 l bulionu warzywnego 
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
    • 1 cebula 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1 liść laurowy 
    • 2 ziarna ziela angielskiego 
    • 4 gałązki majeranku  
    • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 
    • 1 łyżeczka kminku 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 50 g kwaśnej śmietany 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wołowinę umyj i pokrój w kostkę ok. 0,5 cm. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w duże kawałki. W szerokim rondlu, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej połowę planowanej oliwy. Wołowinę przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Włóż ostrożnie mięso na rozgrzany tłuszcz i smaż na ostrym ogniu do momentu, aż się dobrze zrumieni. Teraz dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Smaż dalej, aż cebula również się lekko zrumieni. Dodaj koncentrat pomidorowy i słodką paprykę w proszku. Całość wymieszaj i wlej czerwone wino. Gotuj całość do czasu odparowania wina. Następnie dolej bulion wołowy i włóż 3 gałązki majeranku. 

Przykryj zupę i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu. Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry, a paprykę w ćwiartki, oczywiście bez pestek. Polej resztą oliwy i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Ułóż warzywa na blasze piekarnika i wstaw do opieczenia. Jak tylko się zrumienią z jednej strony, odwróć je na drugą i jeszcze dopiecz. 

Wyjmij z pieca aromatyczne warzywa i przełóż na półmisek. Jak tylko lekko przestygną, pokrój je w grubą kostkę. Zajrzyj do zupy. Mięso powinno być już miękkie. Odkryj rondel i jeszcze gotuj, aż płyn odparuje, a zupa będzie miała konsystencję lekkiego gulaszu. Gdy zupa zgęstnieje, dodaj do niej pokrojone, pieczone warzywa i jeszcze chwilę gotuj. Pokrój na koniec natkę pietruszki, świeży majeranek i dodaj do zupy. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku. Przelej zupę do talerza i na środek nałóż kleks kwaśnej śmietany. Do dekoracji idealnie będą pasowały poszarpane listki natki pietruszki oraz majeranku.


Komentarze