Zupa irlandzka z ziemniakami

Zupa irlandzka z ziemniakami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g masła
    • 1 średnia cebula
    • 100 g białej części pora
    • 500 g ziemniaków – odmiana Augusta
    • 2 plasterki boczku wędzonego
    • 1,5 l wywaru drobiowego
    • 50 ml kwaśnej śmietanki do dekoracji
    • 60 g sera cheddar
    • 2 gałązki szczypiorku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz cebulę i ziemniaki. Por dokładnie umyj i pokrój wspomniane warzywa w kostkę. Rozpuść masło w rondelku i podsmaż warzywa na wolnym ogniu. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Uważaj, by por się nie zrumienił. 

Wlej bulion i gotuj powoli, aż ziemniaki będą miękkie. Ponieważ są pokrojone na małe kawałki, nie powinno to trwać dłużej niż 20 minut. W tym czasie pokrój boczek w paseczki i podsmaż na chrupiące skraweczki. Odsącz z tłuszczu i odstaw – posłużą do dekoracji.

Zdejmij zupę z ognia i poczekaj, aby lekko przestygła. Następnie zmiksuj ją na delikatny krem. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przelej do talerzy i polej dekoracyjnie kwaśną śmietaną. Wierzch posyp chrupiącym boczkiem, tartym cheddarem oraz pokrojonym w paseczki szczypiorkiem.


Komentarze