Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kalafiora 
    • 50 g marchwi 
    • 2 gałązki selera naciowego 
    • 20 g masła 
    • 1 łyżka mąki pszennej 
    • 2 gałązki koperku 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 40 g rodzynek 
    • 20 g płatków migdałów 
    • 100 ml śmietany kremówki 
    • 1 l bulionu warzywnego 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz marchew i pokrój w kostkę. Łodygi selera też pokrój w podobnej wielkości kostkę. Zagotuj bulion warzywny w garnku i dodaj pokrojone warzywa. Kalafior umyj i odetnij różyczki. Jeśli są duże, to przekrój je na połówki, a nawet na ćwiartki. Dodaj kalafior do gotujących się warzyw. Przypraw zupę solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. 

W tym czasie wymieszaj miękkie masło z mąką i śmietanką. Wlej zaprawę do zupy i dobrze wymieszaj. Ta odrobina mąki delikatnie zagęści zupę, a masło ze śmietaną poprawi smak i podniesie wartość odżywczą zupy. Na koniec dodaj rodzynki i płatki migdałów, które nadadzą zupie lekko słodkawą nutę. 

Pokrój jeszcze natkę pietruszki i koperek. Aromatyczne zioła też dodaj do zupy kalafiorowej. Przelej ją na talerz i udekoruj zrumienionymi płatkami migdałów, listkami pietruszki oraz koperku.


Komentarze