Zupa koperkowa z kładzionymi kluskami

Zupa koperkowa z kładzionymi kluskami

  • 00:55
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 skrzydełka z kurczaka
    • 2 marchewki
    • 1 mała pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1 pęczek koperku
    • 1 kulka ziela angielskiego
    • sól

    Kładzione kluski:

    • 2 jajka
    • 125 ml mleka
    • 1–1 1/2 szkl. mąki
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Koperek opłucz i drobno posiekaj. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj i włóż do garnka. Marchew, pietruszkę i selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do skrzydełek. Dorzuć ziele angielskie, dolej 3/4 litra wody i zagotuj. Całość posól i gotuj przez 45 minut.

W tym czasie przygotuj ciasto na kluski kładzione. Do miseczki wbij jajka, wlej mleko i wsyp szczyptę soli – wymieszaj. Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, prawie kremu.

Ciasto na kluski przełóż do woreczka na mrożonki. Ściśle zawiąż górę woreczka i obetnij jeden z narożników. Przez otwór wyciskaj podłużne kluski prosto na gotującą się zupę. Do gotującej się zupy dodaj cały posiekany koperek i gotuj jeszcze przez ok. 3–5 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię.


Komentarze