Zupa krem paprykowo-cebulowa

Zupa krem paprykowo-cebulowa

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 czerwonych papryk
    • 10 średnich cebul
    • 50 g masła
    • 3 kostki rosołowe drobiowe Tesco
    • 2 łyżki oleju
    • 1 i 1/2 l wody
    • 3 kromki tosta pszennego Tesco
    • 1 natka pietruszki
    • przyprawy: przyprawa warzywna Tesco, szczypta pieprzu, chilli  
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Papryki pokrój na kawałki, wytnij gniazda nasienne i włóż do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grilluj ok. 10 min w temp. 200º. Obierz papryki ze skórki. Cebule pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni olej oraz masło i zeszklij cebule. Do cebuli dodaj obraną ze skórki, pokrojoną w plastry paprykę. Następnie dodaj 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej, szczyptę chilli i pieprzu. Smaż przez ok. 5 min. 

W osobnym naczyniu zalej wrzątkiem 3 kostki rosołowe i dokładnie wymieszaj. Wlej wywar do warzyw. Duś pod przykryciem ok. 20 min. Następnie całość dokładnie zmiksuj. Zupę podawaj z grzankami. 3 kromki chleba tostowego pokrój w kostkę, wsyp na rozgrzaną patelnię. Po minucie będą gotowe. 

Udekoruj zupę natką pietruszki. Smakuje pysznie również na drugi dzień. Można ją także zamrozić.


Komentarze