Zupa krem z awokado

Zupa krem z awokado

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 marchewka
    • ½ pora
    • ½ puszki groszku zielonego
    • ½ ogórka zielonego
    • 2 awokado
    • 4 łyżki gęstej śmietany
    • sos sojowy do smaku lub ½ kostki rosołowej
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 listek laurowy
    • 1 łyżka soku z limonki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagotuj w garnku ok. 1 litra wody, dodaj obraną i dowolnie pokrojoną marchewkę, pora, sól, pieprz, sos sojowy, listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min.

W tym czasie awokado umyj, natnij wzdłuż dookoła i przekręć w dłoniach każdą połowę w przeciwnym kierunku. Następnie wyjmij pestkę, obierz, pokrój w kostkę i skrop cytryną.

Z ugotowanego wywaru wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Ogórka pokrój w grube plastry. Ogórka, awokado, odsączony groszek z puszki wraz z marchewką i porem z wywaru zmiksuj. Dolewaj partiami do warzyw sam wywar. Zupa nie powinna być za gęsta ani zbyt rzadka. Podgotuj zupę krem jeszcze ok. 10 min. Przed podaniem udekoruj łyżką śmietany i dopraw solą oraz pieprzem wg uznania.


Komentarze