Zupa krem z cukinii z ryżem Basmati

Zupa krem z cukinii z ryżem Basmati

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 łyżki masła
    • 1 mała cebula
    • 2 średnie żółte cukinie
    • 1 duża marchewka
    • 1 op. włoszczyzny
    • 2 szkl. bulionu
    • 2 ząbki czosnku
    • chilli
    • świeżo mielony pieprz kolorowy
    • 100 g ryżu Basmati
    • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W dużym garnku zeszklij na maśle pokrojoną cebulę. Przepołów nieobrane cukinie, wydrąż pestki ze środka, a następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Obierz marchewkę i również pokrój ją w kostkę lub zetrzyj. Warzywa i włoszczyznę wrzuć do garnka, zalej rosołem i gotuj, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku przyprawami.

Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki, wymieszaj. Z masy uformuj kulki. Podawaj z zupą.


Komentarze