Zupa krem z dyni z kaparami

Zupa krem z dyni z kaparami

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 średnia dynia hokkaido (ok. 2 kg)
    • 2–3 l wywaru warzywnego
    • 2 średnie marchewki
    • 1 średnia cebula
    • 3 średnie ziemniaki
    • 1 papryczka chili
    • 3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
    • ciemny sos sojowy
    • pieprz świeżo mielony
    • 150 g szynki prosciutto
    • 12–16 jabłuszek kaparowych
    • 100 g kaparów
    • oliwa extra vergine

    Do podania:

    • 6 małych dyń
    • tymianek lub natka pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię umyj, rozetnij i pozbądź się pestek. Pokrój ją w większą kostkę. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Przełóż dynię na blaszkę i posyp papryką. Piecz ok. 45 minut, aż do miękkości.

Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku 3 łyżki oliwy, wrzuć marchewkę i ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, dodaj cebulę i papryczkę. Zeszklij cebulę. Wlej tyle wywaru, by zakrył warzywa. Gotuj warzywa do miękkości (ok. 5 minut). Dodaj dynię i ponownie wlej wywar (tyle, by zakryć warzywa). Następnie warzywa zblenduj lub zmiksuj. Dolej tyle bulionu, aby uzyskać pożądaną gęstość. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.

Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Dodaj odsączone kapary i smaż do lekkiego zarumienienia. Na suchej patelni usmaż szynkę. Możesz ją poprzekrawać na pół. Jeżeli zupę podajesz w miseczkach dyniowych, to zetnij górę i wydrąż miąższ. Przelej zupę, udekoruj kaparami, jabłuszkami, szynką i zieleniną.


Komentarze