Zupa krem z groszku i sera

Zupa krem z groszku i sera

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g sera lazur
    • 50 g śmietankowego sera topionego
    • 450 g mrożonego zielonego groszku
    • 2 średnie ziemniaki
    • 600 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 limonki
    • sok z 1 i 1/2  limonki
    • przyprawy: sól, pieprz 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zamrożony groszek wysyp na sitko i opłucz pod bieżącą letnią wodą. Odstaw, żeby odciekł. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Wyciśnij przez praskę czosnek. W półtoralitrowym garnku rozgrzej łyżkę masła, dorzuć wyciśnięty czosnek i wsyp groszek. Smaż przez chwilę, aż groszek stanie się jaskrawozielony. Wlej bulion i dorzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj na małym ogniu ok. 25 min, aż ziemniaki i groszek zmiękną. Zdejmij zupę z ognia. Dodaj 2/3 sera lazur, ser topiony i sok z limonki. Zmiksuj całość w malakserze. W razie potrzeby dosyp soli i pieprzu. Przed podaniem posyp zupę resztą sera lazur i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.


Komentarze