Zupa krem z kurek z grzankami razowymi

Zupa krem z kurek z grzankami razowymi

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g kurek
    • 250 ml + 50 ml do dekoracji śmietanki 30%
    • ok. 50 g cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 40 g masła
    • 50 ml wina białego wytrawnego
    • 1 bułka razowa
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1/4 natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Obierz czosnek i cebulę, następnie pokrój drobno. W rondelku rozgrzej masło i podduś cebulę z czosnkiem, przypraw od razu solą i pieprzem. Dodaj grzyby i smaż na mocnym ogniu, aż woda odparuje, a grzyby podsmażą się na rumiany kolor –dzięki temu zupa będzie bardziej aromatyczna. Kilka kurek odłóż do dekoracji zupy.

Do grzybów dolej białe wino i gotuj aż alkohol odparuje, a grzyby zmiękną. Następnie dolej śmietankę. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem. Zupę gotuj na lekkim ogniu przez ok. 5 minut.

W tym czasie pokrój razową bułkę na grzanki. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż grzanki na złoty kolor. Aby były bardzo chrupiące, warto je dopiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 160° przez kolejne 10 minut. Zupę zmiksuj przy pomocy kuchennego blendera. Przelej ją do talerzy i udekoruj kleksami śmietanki oraz smażonymi kurkami. Na wierzch rozsyp grzanki. Pokrój natkę pietruszki i posyp nią zupę (dzięki niej zyskasz świeży smak dań z grzybami).


Komentarze