Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 l bulionu warzywnego
    • 1 marchew
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 pory (jasna część)
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 2 średnie czerwone papryki
    • 50 g sera feta
    • 1/2 słoiczka mieszanki grillowanych papryk, suszonych pomidorów i oliwek Tesco finest*
    • grecka bazylia
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Kremowa, delikatna i niezwykle aromatyczna zupa to idealne danie, by rozgrzać się w chłodny dzień. Papryka i pomidory to zgrany, smakowity duet - dzięki pieczeniu nabierają głębokiego smaku i stają się niezwykle aromatyczne. Doprawiając zupę, warto pamiętać, że wykorzystany do wykończenia zupy ser feta jest intensywny w smaku, dlatego wskazane jest umiarkowane dodawanie soli.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • By zupa była gładka i idealnie kremowa, warto po zmiksowaniu przetrzeć ją przez sito (w ten sposób pozbywamy się skórek), dzięki temu prezentuje się zdecydowanie apetyczniej.
  • Listki świeżej greckiej bazylii, pokruszony ser feta i oliwki są kolorową dekoracją kremu, a jednocześnie dodają smaku i charakteru delikatnej zupie.
  • Zupy krem z łatwością można zaserwować w dużym kubku, który świetnie sprawdza się w roli miseczki, z której można i zajadać zawartość łyżką lub wygodnie pić rozgrzewający krem.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Papryki i pomidory kroimy na cząstki i oddzielamy gniazda nasienne.

2

Umieszczamy w formie do pieczenia, posypujemy listkami bazylii, pokrojonym na plasterki czosnkiem, solą, pieprzem oraz polewamy oliwą (ze słoiczka z grillowanymi warzywami). Pieczemy w 200°C przez około 30 minut.

3

W międzyczasie warzywa obieramy i kroimy w plastry.

4

Podsmażamy całość na oliwie.

5

Do warzyw dodajemy podpieczone papryki i pomidory, mieszane warzywa z oliwy, a całość zalewamy bulionem.

6

Gotujemy, aż całość zmięknie. Następnie zupę miksujemy blenderem i przecieramy na sicie.

7

Zupę podajemy z pokruszonym serem feta, świeżą bazylią, oliwkami i kaparami.


Komentarze

  • 2016-10-19 aga3103

    A zapraszam serdecznie. Na pewno jeszcze ją powtórzę, bo wyszła fantastyczna :) Pieczona papryka to jest to! Kolejny fajny przepis do mojej kolekcji :) https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-10-18 Anula Wawrzyniak

    https://uploads.disquscdn.c... Nie miałam czasu na zapiekanie, ale zrobiłam sobie tę zupę na szybko - bez przecierania, bez sera, bez zachodu. I też wyszła genialna! Pieczona papryka - to jest to! :)

  • 2016-10-18 Joanna Pogorzelska

    Dziękuję, zupa w moim ulubionym kubku emaliowanym smakuje o wiele lepiej :)

  • 2016-10-18 Joanna Pogorzelska

    obiecane zdjęcie z ogrodu https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-10-16 Just a SALAD

    Zupa ta nawiązuje do klimatu śródziemnomorskiego i kojarzy się z kuchnią grecką. Moja propozycja przywołuje natomiast słoneczną Italię. Zamiast greckiej bazylii proponuję oregano, a w miejsce fety - starta mozzarella. Zupa podana w białej misce, ustawiona na serwecie w czerwono-białą kratkę, tuż obok doniczka ze świeżym oregano oraz rozrzucony kolorowy pieprz wraz z czarnym młynkiem. Uzupełnieniem tego dania jest grissini. Bella Italia! https://uploads.disquscdn.c... https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-10-16 Aneta Gwiner

    Kiedy ktoś zapyta mnie jaki smak dzieciństwa pamiętam odpowiem od razu, że pomidorowa. Najlepiej z cienkim makaronem! Ja taką zupę podałabym zapiekaną w formie tarty. Kruche ciasto a a nim zupa pomidorowa wlana od serca. Wszystko zapiekane przez 20 minut. I mamy tzw 2in1. W dzisiejszych czasach kiedy każdy sie gdzieś spieszy takie danie jest idealne. Zupa i drugie dania w jednym. Na wierzchu oczywiście szczypiorek. Idealnie https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-10-15 Mirosława Wawrzyniak

    I zbliżenie na jedzenie ;) Mniam! https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-10-15 Mirosława Wawrzyniak

    Jesień + zupa = pełnia smaku i pełnia szczęścia! Uwielbiam zupy-kremy, bo mają w sobie sytość i ciepło, które jesienią przydaje się najbardziej. :) Aromatyczne pieczone papryki i pomidory wypełniły mi zapachem cały dom, zaraz zrobiło się przytulniej i przyjemniej, mimo niecnej aury za oknem. :)

    A sposób podania? Też swojski - w garnczku, z grubą warstwą sera wędzonego i pikantnymi paluszkami z domowego ciasta prawie francuskiego (zawsze mam zapas w lodówce, bo nadaje się do każdego rodzaju wypieku - na słodko i na słono). Paluszki świetnie zastępują makaron, grzanki i ryż, doskonale łączą się ze smakiem pieczonych warzyw i cudownie smakują, mocno zanurzane w gorącej zupie. Polecam, a tymczasem... pędzę po kolejną porcję! :) https://uploads.disquscdn.c...

  • 2016-10-13 Joanna Pogorzelska

    Wygląda pysznie, uwielbiam zupę pomidorową, a z papryką musi smakować rewelacyjnie, na pewno zrobię i dodam jeszcze zdjęcie :). Ja bym najchętniej jadła ją na drewnianym tarasie, siedząc na fotelu bujanym przykryta wełnianym kocem w kratę i spoglądając na ogród, gdzie bawią się dzieci ze zwierzętami. Zamiast fety dałabym płatki parmezanu.

  • 2016-10-13 RyszardS

    Idealne rozwiązanie na rozgrzewkę na świeżym powietrzu. Zupę podałbym w metalowych emaliowanych kubkach (może beżowych), z kleksem śmietany i rzeżuchą. Kubki postawiłbym na podstawkach z grubego brązowego sznurka. Przy każdym kubku ustawiłbym mały czarny talerzyk, na którym jako dodatek zaserwowałbym czosnkową grzankę z ziołami (np. tymiankiem, oregano) oraz strąk papryki faszerowanej serem feta. Na stole ustawiłbym również duży płaski kamionkowy talerz z paprykami i położyłbym pęk świeżych ziół.