Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 l bulionu warzywnego
    • 1 marchew
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 pory (jasna część)
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 2 średnie czerwone papryki
    • 50 g sera feta
    • 1/2 słoiczka mieszanki grillowanych papryk, suszonych pomidorów i oliwek Tesco finest*
    • grecka bazylia
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Kremowa, delikatna i niezwykle aromatyczna zupa to idealne danie, by rozgrzać się w chłodny dzień. Papryka i pomidory to zgrany, smakowity duet - dzięki pieczeniu nabierają głębokiego smaku i stają się niezwykle aromatyczne. Doprawiając zupę, warto pamiętać, że wykorzystany do wykończenia zupy ser feta jest intensywny w smaku, dlatego wskazane jest umiarkowane dodawanie soli.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • By zupa była gładka i idealnie kremowa, warto po zmiksowaniu przetrzeć ją przez sito (w ten sposób pozbywamy się skórek), dzięki temu prezentuje się zdecydowanie apetyczniej.
  • Listki świeżej greckiej bazylii, pokruszony ser feta i oliwki są kolorową dekoracją kremu, a jednocześnie dodają smaku i charakteru delikatnej zupie.
  • Zupy krem z łatwością można zaserwować w dużym kubku, który świetnie sprawdza się w roli miseczki, z której można i zajadać zawartość łyżką lub wygodnie pić rozgrzewający krem.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Papryki i pomidory kroimy na cząstki i oddzielamy gniazda nasienne.

2

Umieszczamy w formie do pieczenia, posypujemy listkami bazylii, pokrojonym na plasterki czosnkiem, solą, pieprzem oraz polewamy oliwą (ze słoiczka z grillowanymi warzywami). Pieczemy w 200°C przez około 30 minut.

3

W międzyczasie warzywa obieramy i kroimy w plastry.

4

Podsmażamy całość na oliwie.

5

Do warzyw dodajemy podpieczone papryki i pomidory, mieszane warzywa z oliwy, a całość zalewamy bulionem.

6

Gotujemy, aż całość zmięknie. Następnie zupę miksujemy blenderem i przecieramy na sicie.

7

Zupę podajemy z pokruszonym serem feta, świeżą bazylią, oliwkami i kaparami.


Komentarze

  • 2016-10-20 Monika ze Smacznej Strony

    Wow!!! Super!!! Ekstra!!! Mniam!!! Te wszystkie słowa cisną nam się na usta, gdy patrzymy na Wasze komentarze przyprawione pięknymi zdjęciami. Znów udowodniliście, że potraficie pięknie podawać, a my znów chcemy Was nagrodzić w konkursie #PiękniePodane. Kto tym razem zachwycił nas najbardziej? Ze zwycięzcami wkrótce skontaktujemy się mailowo. A nasi blogerzy nie przestają gotować. Sprawdźcie, co serwują na kolejny tydzień - Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem

  • 2016-10-20 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Bardzo klimatyczne to zdjęcie Aga :) i bardzo, bardzo zapraszające :) dzięki

  • 2016-10-19 aga3103

    A zapraszam serdecznie. Na pewno jeszcze ją powtórzę, bo wyszła fantastyczna :) Pieczona papryka to jest to! Kolejny fajny przepis do mojej kolekcji :) https://uploads.disquscdn.com/...

  • 2016-10-19 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Anula szybkie dania też są smakowite. Jak cierpisz na brak czasu ;) to sięgnij po nasze pomysły na szybkie dania https://www.tesco.pl/smaczna-s...

  • 2016-10-18 Anula Wawrzyniak

    https://uploads.disquscdn.com/... Nie miałam czasu na zapiekanie, ale zrobiłam sobie tę zupę na szybko - bez przecierania, bez sera, bez zachodu. I też wyszła genialna! Pieczona papryka - to jest to! :)

  • 2016-10-18 Joanna Pogorzelska

    Dziękuję, zupa w moim ulubionym kubku emaliowanym smakuje o wiele lepiej :)

  • 2016-10-18 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Jakie cieplutkie to zdjęcie :)

  • 2016-10-18 Joanna Pogorzelska

    obiecane zdjęcie z ogrodu https://uploads.disquscdn.com/...

  • 2016-10-17 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Po takiej porcji zupy nikt głodny z domu nie wyjdzie :)

  • 2016-10-17 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Bellissime foto :) Podoba mi się Twoja włoska propozycja zupy. Cała stylizacja wnosi dużo słońca do naszej niestety szarej jesieni :(