Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 l bulionu warzywnego
    • 1 marchew
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 pory (jasna część)
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 kg dojrzałych pomidorów
    • 2 średnie czerwone papryki
    • 50 g sera feta
    • 1/2 słoiczka mieszanki grillowanych papryk, suszonych pomidorów i oliwek Tesco finest*
    • grecka bazylia
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Słowo od autora

Kremowa, delikatna i niezwykle aromatyczna zupa to idealne danie, by rozgrzać się w chłodny dzień. Papryka i pomidory to zgrany, smakowity duet - dzięki pieczeniu nabierają głębokiego smaku i stają się niezwykle aromatyczne. Doprawiając zupę, warto pamiętać, że wykorzystany do wykończenia zupy ser feta jest intensywny w smaku, dlatego wskazane jest umiarkowane dodawanie soli.

Co zrobić, by było Pieknie Podane
  • By zupa była gładka i idealnie kremowa, warto po zmiksowaniu przetrzeć ją przez sito (w ten sposób pozbywamy się skórek), dzięki temu prezentuje się zdecydowanie apetyczniej.
  • Listki świeżej greckiej bazylii, pokruszony ser feta i oliwki są kolorową dekoracją kremu, a jednocześnie dodają smaku i charakteru delikatnej zupie.
  • Zupy krem z łatwością można zaserwować w dużym kubku, który świetnie sprawdza się w roli miseczki, z której można i zajadać zawartość łyżką lub wygodnie pić rozgrzewający krem.
Dorota Indycka

Autor: Dorota Indycka    Blog: kuchenneszalenstwa.pl

1

Papryki i pomidory kroimy na cząstki i oddzielamy gniazda nasienne.

2

Umieszczamy w formie do pieczenia, posypujemy listkami bazylii, pokrojonym na plasterki czosnkiem, solą, pieprzem oraz polewamy oliwą (ze słoiczka z grillowanymi warzywami). Pieczemy w 200°C przez około 30 minut.

3

W międzyczasie warzywa obieramy i kroimy w plastry.

4

Podsmażamy całość na oliwie.

5

Do warzyw dodajemy podpieczone papryki i pomidory, mieszane warzywa z oliwy, a całość zalewamy bulionem.

6

Gotujemy, aż całość zmięknie. Następnie zupę miksujemy blenderem i przecieramy na sicie.

7

Zupę podajemy z pokruszonym serem feta, świeżą bazylią, oliwkami i kaparami.