Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pęczki białych szparagów
    • 2 kostki rosołowe warzywne
    • kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany
    • łyżeczka soku z cytryny
    • łuskane ziarno słonecznika
    • świeże pomidory
    • bułka paryska
    • świeże listki melisy
    • pęczek szczypiorku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na 2-3 cm kawałki. Około 1,5 litra wody doprowadzić do wrzenia. Rozpuścić kostki rosołowe, a następnie wrzucić pokrojone szparagi. Gotować na małym ogniu około 12–15 minut.

Z wywaru wyjąć szparagowe główki. Resztę szparagów zmiksować dokładnie blenderem. Zupę przecedzić przez sitko. Odlać do szklanki małą ilość i rozrobić ze śmietaną i sokiem z cytryny. Połączyć z resztą zupy i dokładnie wymieszać.

Bułkę paryską pokroić w niedużą kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w ósemki. Szczypiorek pokroić.

Zupę rozlać do talerzy i przyozdobić listkami melisy. W osobnych miseczkach postawić główki szparagów, uprażony słonecznik, pokrojone pomidory i grzanki. Smacznego!


Komentarze