Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg marchewki
    • 1 litr wody
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka imbiru świeżo tartego
    • 3 łyżki śmietany 18%
    • szczypta cukru
    • przyprawy: sól, pieprz
    • dekoracja: mini marchewki z puszki, por
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchew umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż ją do garnka, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, dodaj sól, cukier i gotuj marchewkę do miękkości.

Cebulę, obierz i umyj, posiekaj w kosteczkę i zeszklij na maśle. Dodaj imbir i wymieszaj. Czosnek obierz i wyciśnij przez wyciskarkę. Cebulę i czosnek dodaj do wywaru z marchewki, podgotuj 5 min. Zdejmij z palnika, przestudź chwilkę i zmiksuj. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Przed podaniem ponownie zagotuj.


Komentarze