Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 l wody
    • 250 g mięsa mielonego wołowego
    • 1/2 puszki pomidorów bez skórki
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 czerwona papryka
    • 1 ostra papryczka chilli
    • 1/2 szkl. czerwonej fasoli
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 goździki suszone
    • 1/2 łyżeczki octu owocowego
    • szczypta mielonego cynamonu
    • szczypta mielonego imbiru
    • 4 ziarna pieprzu
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Fasolę wypłucz, zalej wodą i odstaw na noc. 1 l wody zagotuj w garnku, dodaj fasolę z wodą, w której się moczyła i gotuj do miękkości. W połowie gotowania dodaj sól. W tym czasie cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Papryki (czerwoną i chilli) umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, przeszklij na nim cebulę, dodaj posiekane papryki, dopraw solą i chwilę przesmaż. Przełóż wszystko do miseczki.

Mięso mielone smaż bez dodatku tłuszczu przez ok. 15 min aż wyparują wszystkie soki. Pod koniec smażenia mięso posól. Następnie dodaj do niego cebulę, papryki, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprowadź do wrzenia, zalej wywarem z fasoli i dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze przez ok. 20 min. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i ewentualnie dopraw do smaku solą.


Komentarze