Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 l bulionu mięsnego (może być z kostki instant)
    • 50 g sera gouda
    • 1 marchew
    • biała cześć pora
    • 1 korzeń pietruszki
    • kawałek selera
    • 150 g makaronu
    • 30 ml śmietany 18%
    • przyprawy: oregano, majeranek, sól, ziarna pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zagotuj bulion i dodaj do niego kilka ziaren pieprzu. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por przetnij wzdłuż na pół i dokładnie umyj, a następnie pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu, dopraw oregano i majerankiem. Gotuj wszystko do miękkości przez ok. 20 min. Pod koniec wrzuć makaron i podgotuj chwilę, aby zmiękł. Odlej trochę zupy, poczekaj aż ostygnie, wymieszaj ze śmietaną i całość wlej ponownie do zupy.

Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Przed podaniem posyp zupę w talerzach startym serem i udekoruj listkiem zielonej pietruszki.


Komentarze