Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 ogórków kiszonych
    • 6 średnich ziemniaków
    • 1 świeży ogórek
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • ¼ selera
    • 1 mały por
    • ½ szklanki soku z ogórków kiszonych
    • pęczek koperku
    • 150 ml śmietany 12%
    • 2 płaskie łyżki mąki
    • 500 ml bulionu
    • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa oczyść. Por pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu. Gotuj przez ok. 25 min.  

Do ugotowanych warzyw wrzuć starte ogórki kiszone. Dolej sok z ogórków, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Mąkę rozrób w połowie szklanki wywaru z zupy, dodaj śmietanę i wlej do garnka z zupą. Na koniec dodaj startego świeżego ogórka. Przed podaniem posyp koperkiem.


Komentarze