Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 skrzydełka z kurczaka
    • warzywa (marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, 3 ziemniaki)
    • 25 dag kiszonych ogórków
    • pojemnik śmietany 18%
    • 2 listki laurowe
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżka mąki
    • pęczek kopru
    • pęczek pietruszki
    • pół łyżeczki majeranku
    • łyżeczka cukru
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oczyszczone skrzydełka wrzucić do 3 litrów wody. Gdy woda zawrze, dodać pokrojone warzywa i listek laurowy. Gotować 20 minut. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach. Dodać do zupy razem z ząbkami czosnku, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do zupy, zagotować i zdjąć z ognia. Zabielić śmietaną, ale uważać by się nie zwarzyła. Natkę pietruszki i koper drobno pokroić, część wrzucić do zupy, resztę postawić na stole do bezpośredniego posypania zupy na talerzu.


Komentarze