Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g ogórków kiszonych 
    • 40 g masła 
    • 1 marchew 
    • 50 g selera naciowego 
    • 2 ziemniaki 
    • 1/4 pietruszki 
    • 1 l bulionu warzywnego 
    • 2 gałązki natki pietruszki 
    • 2 gałązki koperku 
    • 60 g kwaśnej śmietany
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórki kwaszone zetrzyj na tarce do miski. Warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Seler naciowy przekrój wzdłuż i też pokrój w kostkę. W garnku wstaw do gotowania bulion warzywny i wsyp wszystkie surowe warzywa z wyjątkiem ogórków. 

Równocześnie na patelni rozgrzej masło i podsmaż ogórki kiszone. Poprawi to smak powstającej zupy i podniesie aromat samych ogórków. Jak tylko warzywa zmiękną, dodaj podsmażone ogórki i gotuj dalej zupę przez kolejne 15 minut. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. W następnej kolejności posiekaj koperek i dodaj do zupy. 

W miseczce część kwaśnej śmietany wymieszaj z chochelką gorącej zupy. Tak zahartowaną śmietanę wlej do zupy i wymieszaj. Wlej zupę na talerz, dekoracyjnie na środek nałóż kleks śmietany i udekoruj listkami koperku.


Komentarze