Zupa paprykowo-pomidorowa z pulpecikami

Zupa paprykowo-pomidorowa z pulpecikami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g mielonej łopatki wieprzowej
    • 1 jajko
    • 1 duża zielona papryka
    • 1 cebula
    • 1 puszka pomidorów w całości
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki bułki tartej
    • imbir suszony i cynamon w proszku
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformuj małe kulki i obtocz je w mące. Odstaw.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w słupki, pozbywając się równocześnie gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i smaż ją do momentu, gdy stanie się lekko przezroczysta. Do zeszklonej cebuli wrzuć pokrojoną paprykę i poczekaj, aż zacznie być lekko lśniąca.

Do warzyw dolej ok. 1/2 litra przegotowanej wody. Całość przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i zagotuj. Do gotującego się wywaru dodaj wcześniej przygotowane klopsiki. Lekko posól zupę. Klopsiki gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min od wypłynięcia ich na powierzchnię zupy. Kiedy klopsiki są już miękkie, dopraw je imbirem i szczyptą cynamonu, w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Całość zagotuj, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na 10 min zanim podasz.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze