Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g pieczarek
    • 2 l wody
    • 1/2 kg ziemniaków
    • kawałek selera
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 średnie marchewki
    • 1 cebula
    • 100 ml śmietany 18%
    • 1/2 łyżeczki mąki
    • 1 łyżka masła
    • natka pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz w ziarnach
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i przekrój na pół. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć wszystkie warzywa do gotującej się wody, dodaj przyprawy i całą połówkę cebuli. Gotuj przez ok. 30 min do miękkości. Drugą połowę cebuli drobno posiekaj. Pieczarki umyj, oczyść i posiekaj.

Na wolnym ogniu na patelni rozpuść masło i przesmaż cebulę. Dodaj pieczarki i na wolnym ogniu smaż przez ok. 5 min. Podlej wywarem z jarzyn i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE jeszcze przez ok. 10 min. Zdejmij z palnika. Śmietanę wymieszaj z mąką, rozprowadź wywarem z jarzyn, aby nie było grudek i wlej na patelnię. Wymieszaj.

Zawartość patelni przelej do wywaru z jarzynami i podgotuj chwilkę. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę drobno posiekaną natką pietruszki.


Komentarze