Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50–60 dag świeżych pomidorów
    • 200 g włoszczyzny
    • 80 g cebulki
    • odrobina tłuszczu
    • półtora litra wody
    • 1/8 śmietany niehomogenizowanej
    • odrobina mąki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dokładnie wyczyszczone warzywa zalewamy wodą i gotujemy. Pomidory dobrze płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy w małej ilości wody razem z cebulą pokrojoną w krążki i tłuszczem.

Po ugotowaniu pomidory przecieramy przez sito i łączymy z przecedzonym wywarem. W połowie szklanki wody mieszamy mąkę i doprawiamy nią całość. Następnie wszystko gotujemy, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.

Podajemy z grzankami lub makaronem. Do zupy pomidorowej możemy użyć wywaru z kości, a zamiast świeżych pomidorów dodać około 100 g koncentratu pomidorowego.


Komentarze