Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pomidory
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • ¼ selera
    • 2 ząbki czosnku
    • natka pietruszki
    • 3 szklanki bulionu warzywnego
    • 2  łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka masła
    • 6 łyżek gęstej śmietany
    • przyprawy: sól, pieprz
    • listki bazylii do dekoracji

    Ciasto na kluseczki:

    • 1 jajko
    • 120 g mąki krupczatki
    • 100 ml wody
    • kilka listków melisy
    • Przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do gotującego się bulionu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałe warzywa starte na tarce. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój, dodaj do zupy. Wszystko gotuj ok. 20 min. Dodaj sól, pieprz, masło i koncentrat pomidorowy.

Przygotuj ciasto na kluseczki: jajko, mąkę, sól i wodę wymieszaj razem (tak, aby powstało ciasto trochę gęstsze od naleśnikowego). Dodaj drobno pokrojoną melisę.

Na gotujący się wywar lej z łyżki („małymi kroplami”) ciasto na kluski. Gotuj przez ok. 15 min. Na koniec dodaj 2 ząbki czosnku, koper i pietruszkę. W talerzu udekoruj zupę śmietaną i liściem bazylii.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze