Zupa porowa

Zupa porowa

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 por
    • 4 średnie ziemniaki
    • 50 g sera topionego śmietankowego
    • 1 łyżka masła
    • 750 ml bulionu warzywnego
    • 200 ml oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyj warzywa. Pora posiekaj na półplasterki. Ziemniaki obierz, dwa pokrój w kostkę, pozostałe w cienkie słupki. W garnku rozgrzej masło. Kiedy masło zacznie się lekko pienić, wrzuć na nie posiekanego pora i zamieszaj. Kiedy por zmieni kolor na intensywnie zielony, dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie zamieszaj. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 15 min. W tym czasie w drugim garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone w słupki ziemniaki i smaż do zrumienienia przez ok. 3-4 min. Gotowe frytki wyciągnij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik i osusz z nadmiaru tłuszczu. Ugotowaną zupę ściągnij z ognia, dodaj do niej ser topiony i zmiksuj. Nalej gotową zupę na talerze i posyp po wierzchu frytkami.


Komentarze