
Zupa rybna
- 00:45
- 1 porcja
- Prosty
Składniki
- 600 g pangi
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- sok z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 kostki bulionu warzywnego (z oliwą z oliwek i ziołami)
- 100 g makaronu nitki
- 1-2 łyżki mąki
- tymianek
- mielona papryka
- bazylia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- Sposób przygotowania
- Produkty
Rybę osuszyć, pokroić na większe kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Odstawić na 10 minut. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, włożyć kawałki ryby i usmażyć na rumiano. Usmażoną rybę wyjąć, posypać papryką, na pozostałej oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę, smażyć mieszając aż zmięknie. Dodać pomidory wraz z zalewą, rozgnieść widelcem, doprawić ziołami oraz pieprzem. Dusić razem 5 minut. Następnie wlać litr wrzątku, włożyć pokruszone kostki bulionowe, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Wsypać makaron, zamieszać, włożyć usmażone kawałki ryby. Zupę gotować jeszcze 5 minut, uważając aby makaron nie rozgotował się. Posypać natką pietruszki.