Zupa rybna

Zupa rybna

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g łososia
    • 200 g dorsza
    • 50 g marchewki  
    • 30 g selera
    • 10 cm pora 
    • 1 cebula
    • 1 czosnek
    • 50 g borowików mrożonych
    • 100 g pomidorów pelati
    • 100 ml wina białego wytrawnego
    • 50 ml koniaku
    • 1/2 bagietki na grzankę
    • 30 g masła
    • 30 g śmietanki kwaśnej
    • 2–3 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki bazylii
    • 2 gałązki koperku
    • przyprawy: sól, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Borowiki mrożone zostaw na noc w lodówce, aby odmarzły. Warzywa obierz i pokrój w małe paski. Wsyp warzywa do garnka i zalej zimną wodą. Przypraw lekko solą i gotuj przez ok. 20 minut.

W tym czasie borowiki wyjmij z lodówki i pokrój w większe kawałki. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, a jak tylko się zeszkli, dodaj czosnek. Przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze borowiki. Podsmaż razem i przełóż do warzywnego wywaru.

Ryby pokrój w kostkę ok. 2 cm, następnie przełóż do wywaru z warzyw i grzybów. Zmniejsz płomień pod garnkiem. Wlej teraz białe wino do smaku i koniak. Ważne, aby zupa się zagotowała. Dopiero na koniec dodaj poszarpane aromatyczne zioła: bazylię, natkę i koperek. Przygotuj grzanki z bagietki, najlepiej sprawdzają się małe kromeczki posmarowane masłem i podpieczone w piekarniku lub tosterze na złoty kolor. Przelej zupę do talerza lub wazy i dekoruj kleksem kwaśnej śmietany oraz listkami koperku.


Komentarze