Zupa rybna z kokosowym mlekiem

Zupa rybna z kokosowym mlekiem

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​3 barramundi
    • ok. 4 cm imbiru startego
    • 1 duża pietruszka (korzeń)
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szkl. orzeszków ziemnych
    • 500 ml mleka kokosowego
    • 1,5–2 szkl. wywaru z ryby
    • 2–4 łyżki sosu sojowego
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka oleju
    • 1 liść laurowy
    • 2 łyżki cukru brązowego
    • 2–3 łyżki posiekanej pietruszki
    • kolendra do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop sokiem z 1 cytryny i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Ryby dopraw solą i pieprzem, a następnie wyfiletuj i pokrój wraz ze skóra na 3 cm kostkę. Kawałki ryby gotuj w wodzie z solą, cukrem, listkiem laurowym oraz obraną pietruszką i cebulą pokrojoną w plastry, ok. 25 min. Wywar przecedź, wyjmij kawałki ryb, oczyść je z ewentualnych ości i dodaj do zupy.

Czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Na patelni na 1 łyżce oleju podsmaż (ok. 2 min) czosnek z imbirem (żeby puścił aromat), po czym dodaj wywar rybny z kawałkami mięsa, cukier, sos sojowy, sok z cytryny i całość gotuj ok. 5 min. Dodaj mleko kokosowe i podgrzewaj. Orzeszki ziemne zmiksuj w młynku elektrycznym i dodaj do zupy. Przed podaniem zupę posyp pietruszką i udekoruj kolendrą. Możesz ją podawać z ryżem lub makaronem.


Komentarze