Zupa szapragowa z estragonem

Zupa szapragowa z estragonem

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg zielonych szparagów
    • 300 ml mleka
    • 150 ml wytrawnego białego wina
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki maki
    • 1 l bulionu
    • sól, biały pieprz
    • 100 ml śmietany 18%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szparagi pokroić w kawałki i gotować w niewielkiej ilości bulionu przez ok. 15–20 minut. Dokładnie zmiksować.
W drugim rondelku podgrzać wino, dodać estragon i szczyptę pieprzu, gotować ok. 15 minut tak, by odparować częściowo płyn.
Masło stopić, dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Wlewać powoli resztę bulionu oraz mleko i gotować ok. 5 minut.
Dodać gorące puree ze szparagów oraz odparowane wino. Podgrzać delikatnie. Dolać śmietanki i doprawić solą oraz białym pieprzem.


Komentarze