Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 l wody
    • ok. 200 g szczawiu (pęczek)
    • 1 kostka bulionowa (warzywna)
    • 2 marchewki
    • kawałek selera
    • 1/2 cebuli
    • 2 ziemniaki
    • kawałek pora (biała część)
    • 4 jajka
    • 1/2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 2 szczypty cukru
    • 1,5 płaskiej łyżki soli kamiennej
    • 3 ziela angielskie
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę. Zagotuj wodę. Dodaj do niej kostkę bulionową, sos sojowy, sól, ziele angielskie, pieprz i wszystkie warzywa. Gotuj przez ok. 30 min pod przykryciem na średnim ogniu.

Szczaw umyj, posiekaj, dodaj do zupy i gotuj kolejne 10 min. Dodaj cukier i sok z cytryny. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź, dodaj śmietanę. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.


Komentarze