Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g szczawiu 
    • 1 l wywaru warzywnego 
    • 50 g marchwi 
    • 40 g selera naciowego 
    • 1 cebula 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 50 g masła 
    • 3 ziemniaki 
    • 1 łyżka mąki pszennej 
    • 150 ml kwaśnej śmietany 
    • 2 gałązki koperku 
    • 2 jajka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa umyj i obierz ze skórki. Marchew i seler pokrój w półplasterki, a ziemniaki w małą kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i też pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Zalej bulionem i gotuj powoli do uzyskania miękkości. 

Masło wymieszaj z mąką w misce. Wlej chochelkę zupy i znów wymieszaj. Masło się rozpuści, a mąka idealnie połączy z płynem bez grudek. Wlej teraz mąkę z masłem do zupy i zagotuj. 

Szczaw umyj i odsącz z wody przy użyciu wirówki do sałat lub po prostu kuchennego ręcznika. Pokrój liście w paski i dodaj do wywaru z warzywami, a następnie zagotuj. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Czosnek posiekaj nożem lub zgnieć w prasce, a potem dodaj do zupy. Ten świeży czosnkowy smak jest bardzo charakterystyczny dla zupy szczawiowej. Na koniec wlej śmietanę i dodaj pokrojony koperek. 

Wstaw do gotowania jajka. Powinny być na 3/4 ugotowane na twardo. Wymaga to gotowania przez 5 min we wrzątku. Obierz jajka i pokrój na ćwiartki. Przelej zupę do talerza i udekoruj kawałkami jajka oraz kleksem śmietany i listkami świeżego szczawiu.


Komentarze