Zupa szczypiorkowa z jajkiem

Zupa szczypiorkowa z jajkiem

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 l bulionu (kostka bulionowa)
    • 2 marchewki
    • 100 g masła
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 pęczki szczypiorku
    • 2 jajka na twardo
    • przyprawy: sól, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min od momentu wrzenia). Następnie je przestudź. Szczypiorek posiekaj drobno i podsmaż ok. 5 min na roztopionym maśle. Kostkę bulionową rozpuść w 1 litrze gorącej wody. Następnie zalej nim szczypior na patelni. Marchewkę drobno posiekaj i dodaj do wywaru. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem aż marchew będzie miękka (ok. 20 min). Mąkę ziemniaczaną rozpuść w kilku łyżkach zimnej wody i wlej do bulionu. Zamieszaj. Zupę dopraw pieprzem i solą do smaku. Jajka obierz i przekrój na połowę, dodaj do zupy.


Komentarze