Zupa węgierska z kiełbasą

Zupa węgierska z kiełbasą

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g ulubionej kiełbasy
    • 5 średnich ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 duży pomidor
    • 1 zielona papryka
    • 1 ząbek czosnku
    • 2-3 łyżki oleju do smażenia
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchew, cebulę i pietruszkę obierz i umyj. Cebulę posiekaj w kostkę, usmaż na oleju, posyp słodką papryką. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i dodaj do cebuli. Duś razem pod przykryciem na średnim ogniu ok. 8 minut. Następnie dodaj trochę wody, dopraw solą i pieprzem. Odczekaj chwilę i dodaj tyle wody, ile chcesz mieć zupy.

Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki – dodaj do zupy. Dopraw kminem, wyciśniętym ząbkiem czosnku. Następnie dołóż paprykę pokrojoną w dużą kostkę i pomidora pokrojonego w dość sporą kostkę. Wszystko duś do miękkości na średnim ogniu. Podawaj od razu gorącą.


Komentarze