Zupa wiosenna z nowalijek

Zupa wiosenna z nowalijek

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g botwinki
    • 1/2 pęczka młodej marchewki
    • 100 g fasolki szparagowej
    • 20 g młodej rzeżuchy
    • 2 gałązki selera naciowego 
    • 1/4 pora
    • 200 g młodych ziemniaków
    • 30 g masła
    • 40 ml oliwy z oliwek 
    • 4 gałązki świeżej bazylii
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa dokładnie umyj, następnie pokrój w małą kostkę. Fasolkę szparagową i pora pokrój na 2-centrymetrowe kawałki. Przełóż warzywa do szerokiego garnka i wlej ok. 1 l zimnej wody. Przypraw od razu solą. Gotuj warzywa na wolnym ogniu. Zimna woda zwiększa wartość odżywczą zupy i smak. Zupa tak gotowana jest pełna aromatu, a sam wywar esencjonalny.

W tym czasie umyj zioła i zmiksuj w wysokim naczyniu z oliwą, aż całość nabierze pięknego, zielonego koloru. Odstaw. Jak tylko warzywa dobrze zmiękną, dopraw zupę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj odrobinę masła – idealnie podniesie smak młodych warzyw, a zupa stanie się aksamitna. Przelej zupę do talerza i udekoruj ziołową oliwą. Na wierzchu ułóż listki botwinki i rzeżuchy. Podawaj od razu.  


Komentarze