Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g ciecierzycy
    • 3 średnie ziemniaki
    • 1 czerwona papryka
    • 150 g mrożonej włoszczyzny
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 750 ml bulionu warzywnego
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 40 min. Ziemniaki obierz i pokrój w centymetrową kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Włoszczyznę wysyp na sitko i opłucz pod bieżąca wodą. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Po 20 minutach gotowania ciecierzycy w drugim garnku rozgrzej masło. Wrzuć na nie posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć ziemniaki, włoszczyznę i paprykę. Zamieszaj i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 min. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i dorzuć do zupy. Jeszcze raz krótko zagotuj i odstaw na 5 minut. Zupę przed podaniem obficie posyp natką pietruszki.


Komentarze