Zupa z kalarepki

Zupa z kalarepki

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 duża kalarepka
    • ok. 30 g masła
    • 2 małe ziemniaki młode
    • 1 mała marchew
    • 2/3 szkl. mleka
    • 1-2 łyżki śmietany kwaśniej 18%
    • 2/3 l wody
    • 2 ziarna pieprzu
    • 1/2 pęczka koperku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kalarepkę, marchewkę obierz i umyj, pokrój w półplastry. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w małą kostkę. Wszystkie warzywa włóż do garnka i zalej mlekiem, dodaj masło, dużą szczyptę soli i ziarna pieprzu – całość gotuj ok. 15 min na średnim ogniu, pod przykryciem. Następnie wlej odmierzoną wodę, wymieszaj i gotuj następne 15 min, aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i zdejmij z palnika. Śmietanę rozmieszaj z kilkoma łyżkami wywaru z zupy i wlej ją do garnka. Koperek umyj i posiekaj drobno. Dodaj do zupy i natychmiast podawaj.


Komentarze