Zupa z klopsikami z łososia

Zupa z klopsikami z łososia

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg świeżego łososia
    • włoszczyzna na wywar
    • 2 cytryny
    • pęczek natki pietruszki
    • makaron ryżowy
    • 1 jajko
    • przyprawy do smaku
    • 2 łyżki kaszy manny
    • 1 cebula
    • odrobina oliwy lub masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa obrać, pokroić w kostkę lub słupki, wrzucić do rondla, dodać odrobinę oliwy lub masła podsmażyć, doprawić pieprzem, odrobiną soli lub warzywkiem, następnie zalać wodą i dusić prawie do miękkości.

Łososia zmielić lub rozdrobnić nożem, dodać jajko, dwie łyżki kaszy manny, startą cebulę, sól i pieprz do smaku. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać lekkim bulionem, zagotować, następnie na gotujący wywar wrzucać kuleczki rybne, gotować ok. 5 min od wypłynięcia klopsików na wierzch.
Po wyłączeniu dodaj natkę pietruszki i sok z 1 cytryny.

Podawać z ćwiartką cytryny. Makaron ugotować osobno, dobrze spłukać i dodać do gotowej już zupy. Można również zamiast makaronu podawać z grzankami. Życzę smacznego.


Komentarze